La República, la Guerra Civil i el primer franquisme a Sant Cugat del Vallès (1931-1941), de José Fernando Mota Muñoz

La República, la Guerra Civil i el primer franquisme a Sant Cugat del Vallès (1931-1941) és una obra exhaustiva i detallada de tot allò més destacable de la història local d’aquest període a la població de Sant Cugat. Lògicament, però, no es pot treballar això de forma aïllada, sinó que s’ha de fer a través de la història de Catalunya i d’Espanya, que és el que la condiciona en la seva totalitat. La localització de l’obra, Sant Cugat del Vallès, ens serveix com a exemple de com es van viure tots els processos històrics en un poble concret, real, amb noms i cognoms, i no com s’acostuma a fer, que és des del punt de vista dels més importants dirigents polítics.


A La República, la Guerra Civil i el primer franquisme a Sant Cugat del Vallès (1931-1941) es parla de la vida social, dels conflictes laborals, de l’economia i, lògicament, de la política local. Per fer-ho l’autor ens mostra un gran treball de documentació, a través de les seves minucioses explicacions i dels extensos annexos i peus de pàgina.

El període que l’estudi de Mota abasta no està escollit a l’atzar, sinó que a més d’incloure la Guerra Civil (de la qual ja se n’han fet molts estudis), abasta també el final de la dictadura de Primo de Rivera, la Segona República i, d’altra banda, el primer franquisme, fet que ens permet observar l’evolució política i també els canvis que es produeixen també a nivell social entre les diferents etapes d’aquest període (1931-1941).

Aquest repàs històric local es fa a través d’institucions i de noms propis de sant Cugat, fet que permet d’una banda, anar adentrant-te poc a poc en l’ordit local, reconeixent persones i rols dins la societat; i d’altra banda, aconseguir que, a estones, el lector acabi amb una barreja de noms, un pèl excessiu, que faci que costi reconèixer en cada cas, de qui o de quina institució es tracta. Però és que tractant-se d’un punt de vista local és pràcticament inevitable.

Si el període de temps que abasta no és molt tancat, tampoc ho és geogràficament, ja que l’autor recorre sovint a ampliar l’estudi a la comarca del Vallès Occidental, ja que ciutats o pobles com Terrassa, Sabadell, Rubí o Cerdanyola estaven molt lligades entre elles i amb el poble de Sant Cugat per raons de relacions comercials, laborals, seus judicials, etc. Això ens permet veure quina era la posició de Sant Cugat dins la comarca, és a dir, amb pes econòmic, però depenent, en moltes qüestions, de Sabadell o Terrassa.

Pel que fa als aspectes formals del llibre, destacar-ne, primerament, la comoditat i facilitat de lectura gràcies a una estructuració clara que divideix l’estudi en quatre parts en base a les diverses etapes històriques (les dues primeres parts dedicades a l’etapa republicana, la tercera a la Guerra Civil i la quarta a l’inici del franquisme)  que es reflexa en un detallat índex al final del llibre. Alhora, dins de cada una d’aquestes quatre parts hi trobem unes subdivisions temàtiques que en faciliten molt la lectura i la comprensió.

En conclusió, aquest és un estudi que ens serveix per fer una aproximació a la vida real d’un poble “qualsevol” de Catalunya durant aquest període, veient com realment la política local no és tan senzilla, que els canvis de partit eren quelcom freqüent. De la mateixa manera, ens permet conèixer millor les condicions de vida reals d’aquella gent, la vida social que feien i les relacions que s’establien entre ells.

Anuncis

2 comentaris

Filed under Hisòria de Catalunya, Repàs de bibliografia

2 responses to “La República, la Guerra Civil i el primer franquisme a Sant Cugat del Vallès (1931-1941), de José Fernando Mota Muñoz

  1. Els estudis microhistòrics sobre la Guerra Civil per mi són els més interessants. A Mallorca hi ha una col·lecció titulada “La República poble a poble” que també està molt bé.

    • temista

      totalment d’acord! realment n’hi ha de molt bons, però se’ls fa poc cas, la veritat. n’acabo de penjar un altre, aquest sobre granollers. 😉
      ja miraré si trobo els de Mallorca que dius per aquí.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s